Thursday, January 14, 2016

PMP Exam Questions and Answers - FREE

By
Here, you will find a list of mock PMP exam questions that are designed to represent the actual PMP exam questions as closely as possible. These free mock PMP exam questions are framed based on my personal experience in appearing for the PMP exam and the PMI-RMP exam.

The real PMP exam questions are not easier; but the more you practice, it would be better for you to face the actual PMP exam questions with ease at the exam.

Mock PMP Exam Questions

1. You are the project manager for a software project. You are in the process of establishing the policies, procedures and documentation for planning, developing, managing, executing and controlling the project schedule. You may use all of the following Tools & Techniques EXCEPT:

(A) Expert judgment
(B) Meetings
(C) Decomposition
(D) Analytical techniques

2. The following are all examples of Organizational Process Assets EXCEPT:

(A) Historical information
(B) Organizational structure
(C) Templates
(D) Change control procedures

3. You are the project manager of a $400 million construction project. You, along with your team, have identified and documented the specific actions to be performed to produce the project deliverables. What would be your immediate next action be?:

(A) Develop Schedule
(B) Collect Requirements
(C) Sequence Activities
(D) Select Sellers

4. Your project involves the construction of a temporary concrete road. The road is expected to be in use for 6 months before it gets demolished. You have completed the laying of the temporary concrete road. But, the customer specification states that you have to wait for 28 days before using the road. Which of the following relationships most likely represents the relationship of the start of the use of the road to the completion of the construction of the road?

(A) Finish-to-start with a 28 days lead
(B) Finish-to-finish with a 6 months lag
(C) Finish-to-start with a 28 days lag
(D) Start-to-finish with a 28 days lag

5. You are in the planning process of a $1b project. You realize that your schedule requires more resources in certain months of the project than that are available to you. Your senior management has clearly instructed that you will not be able to obtain any additional resources for the project. So, you instruct your planner to adjust the schedule to accommodate these constraints. What are you instructing the planner to do?

(A) Crashing
(B) Resource leveling
(C) Programme Evaluation and Review Technique
(D) Fast tracking


You may also be interested in:

6. Projects are a means of achieving objectives within an organization's strategic plan. Which of the following statements is NOT true about projects?

(A) Every project creates a unique product, service or result
(B) The duration of the project is short
(C) Repetitive elements may be present in some project deliverables and activities
(D) A project can involve a single individual

7. The project charter contains high level information. Which of the following elements is NOT typically found in a project charter?

(A) Project purpose or justification
(B) Summary milestone schedule
(C) Work packages
(D) Stakeholder list

8. The key benefit of performing quantitative risk analysis is that it produces quantitative risk information to support decision making in order to reduce project uncertainty. Which of the following is NOT a commonly used quantitative risk anlaysis and modeling technique?

(A) Tornado diagram
(B) Decision tree diagram
(C) Monte Carlo Technique
(D) Delphi Technique

9. An organization invests certain amount of money into a project and makes $48,400 after 2 years. If the rate of return is 10%, how much money did the organization invest in the project?

(A) $44,000
(B) $40,000
(C) $47921
(D) $47446

10. An organization is trying to choose between two projects. Project A has an estimated cost of $400,000 and an estimated NPV of $90,000. Another project B has an estimated cost of $360,000 and an estimated NPV of $110,000. If the senior management decides to go ahead with project B, what would be the opportunity cost?

(A) $40,000
(B) $20,000
(C) $90,000
(D) $110,000

Answers to the above questions are available at:

Conclusion

I am confident that you would find the above questions helpful in your PMP exam Prep. The answers and detailed explanations with references for the above PMP exam questions would be uploaded soon. I would also update this list with more questions. IF you have any comment/ suggestions/ feedback on the above PMP exam questions, you may leave your comment below.

16 comments:

  1. Kindly send the answers. Waiting

    ReplyDelete
  2. Nice question would probably share with my PMP Training Dubai students.

    ReplyDelete
  3. Nice questions. If you're looking for PMP exam prep class, there's an upcoming class on June 6,7,8,9. Register today and pass for sure. http://www.coreofagile.com/courses/project-management-professional-pmp/pmp-exam-prep-boot-camp-classroom/

    www.coreofagile.com

    ReplyDelete
  4. Good questions! I believe these are basic knowledge for PMP aspirants. From my experience, I would say PMP questions are not almost close to this level, it is mostly situation based. The answer for the above questions are likely as follows:1.c, 2.b, 3.c, 4.c, 5.d, 6.b, 7.c, 8.d, 9.b and 10.a. This is just my understanding.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for your feedback! Yes, these are simple questions at the easier level. In the exam, you would find generally scenario based questions. But, there are few questions that are simple as the above questions.

      Thanks for sharing your answers for the PMP questions. You have got most of them right, except question no. 5 & 10. Please try them again.

      Delete
  5. Very helpful. Thanks

    ReplyDelete
  6. Hi my answers are as follows: can you send me the answers?
    tandang.alvin@chiyodacorp.com

    1 C
    2 D
    3 C
    4 C
    5 B
    6 B
    7 C
    8 D
    9 B
    10 C

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good try. You have got most of the answers right. I have sent the correct answers and corresponding explanations to your mail id. Thanks.

      Delete
  7. Where would we receive the answers to these question?

    ReplyDelete
    Replies
    1. You can see the answers to the above PMP Questions here: http://www.justgetpmp.com/2016/11/answers-to-mock-pmp-exam-questions.html

      Delete
  8. Good one... scored 80% in first try. Ravi Kamat

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi can you explain question # 9 which formula was used?

      Delete
    2. FV = PV(1+i)^n. In this problem, Future Value FV = $48,400, rate of return I = 10% and number of years n =2. Substituting these values in the formula, you will get Present Value PV = $40,000

      Delete
  9. Answers are
    1C,2B,3A,4C,5B,6D,7B,8A,9D & 10C

    ReplyDelete
    Replies
    1. You can check the answers to the above questions here: http://www.justgetpmp.com/2016/11/answers-to-mock-pmp-exam-questions.html. You got only 50% of them right. Please review the concepts and ensure gaps in knowledge are addressed.

      Delete

Give it a try!